Naar de inhoud
Home Theaterlezen Een nieuwe manier van lezen

Een nieuwe manier van lezen

Vroeger lazen we elkaar voor in groepjes van vijf. Iedereen had hetzelfde boek voor zich en las mee met wat de ander voorlas. Dat betekende wachten op elkaar, want stillezen gaat nu eenmaal sneller dan voorlezen. En voor wie las je eigenlijk hardop? Je kon de tekst toch zelf lezen?

 

Gelukkig wordt er tegenwoordig op een andere manier gelezen. Meestal gewoon in het eigen boek. Soms met theaterlezen. En de resultaten daarvan lijken zeer positief.

 

Wat is theaterlezen?

Theaterlezen is eigenlijk het lezen van een toneelstuk. Kinderen lezen in groepjes samen één theatertekst. Net als bij een toneelstuk heeft elk kind een rol. Elk van de vier kinderen leest de tekst van één personage. Door zo om de beurt te lezen, ontstaat er een samenhangend verhaal. Natuurlijk leest elk kind ook mee met de teksten van de anderen, anders weet het immers niet wanneer het zelf aan de beurt is.

Nadat de tekst een aantal keer is geoefend, volgt de ‘opvoering’ voor de rest van de klas.Theaterlezen is dus een combinatie van technisch lezen, begrijpend lezen en een beetje toneelspelen.


Geïnteresseerde luisteraars

Luisteren is een vak apart. Het kost inspanning om achter elkaar te luisteren, zeker als het om luisteren in een vreemde taal gaat of luisteren naar kinderen die nog niet zo goed voordragen.

Bij theaterlezen wordt het luisteren de moeite waard. De luisteraars zitten ze op het puntje van hun stoel om te horen hoe het verhaal verdergaat. Want zij lezen zelf niet verder in het verhaal. Alleen door te luisteren, weten ze wat er gebeurt.

 

Gemotiveerde lezers

Het geïnteresseerde publiek zorgt ervoor dat de lezers de hele week lang, tijdens de voorbereiding, volop bezig zijn met voordracht, een duidelijke uitspraak en goede intonatie. Het herhaaldelijk lezen van dezelfde tekst, belangrijk ook voor de iets zwakkere lezers, is door de opvoering betekenisvol geworden. Kinderen zijn hierdoor buitengewoon gemotiveerd om keer op keer te oefenen met dezelfde tekst. Theaterlezen blijkt een briljante vondst om kinderen gemotiveerd te laten lezen en luisteren.